Analýza vlivu lokace kláštera na současnou míru religiozity na Moravě - Švepeš, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem kláštera na religiozitu obce. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda se umístění kláštera projeví na zvýšeném podílu věřících v dané obci. Hlavními kritérii hodnocení vlivu bude stav kláštera a velikost obce. V první kapitole jsou popsány cíle a nastolené hypotézy. Ve druhé kapitole je uvedena základní literatura a teoretické přístupy ke studiu náboženské tematiky. Třetí kapitola se věnuje metodice práce a použitým metodám. Dále jsou zde vysvětlena měřítka, podle kterých byl vzorek klášterů vybrán. Vývoj religiozity na Moravě a důležité milníky Římskokatolické církve popisuje čtvrtá kapitola. Jádro práce tvoří pátá kapitola, ve které je analyzován vliv jednotlivých klášterů. Nejdůležitější poznatky analýzy jsou shrnuty v syntéze. Závěrečná kapitola se zaměřuje na reflexi stanovených hypotéz.
The analysis of the influence of monastery location on the current religiosity rate in Moravia
Keywords: klášter; religiozita; Morava; Římskokatolická církev; náboženství; monastery; religiosity; Moravia; Catholic Church; religion