Komparace systému centrální veřejné správy v zemích Visegrádské čtyřky - Trtílek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zaměřuje na systémy centrální veřejné správy v jednotlivých zemích Visegrádské skupiny. Těmito zeměmi jsou Česká republika, Maďarsko, Slovenská republiky a Polsko. Úvodní část se věnuje pojmu veřejná správa a její struktuře obecně. Tj. definici, rozdělení, dále jejím subjektům a vykonavatelům. Teoretická část je založena na deskripci jednotlivých systémů na té nejvyšší úrovni včetně ústavních a politických pozic jejich aktérů a v neposlední řadě i provázanosti se státní správou. Na závěr této časti je zmíněn význam Visegrádské skupiny a kooperace v rámci tohoto společenství. Praktickou část bakalářské práce tvoří vzájemná komparace analyzovaných struktur samotná.
The Comparison of Central System of Public Administration in Countries of the Visegrád Group
Keywords: veřejná správa; Visegrádská skupina; vzájemná komparace; public administration; Visegrád Group; mutual comparison