Obsah a postup zpracování krizové dokumentace obce - nezbytná součást přípravy obce na řešení mimořádných událostí a krizových situací. - Štěchová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce analyzuje postupy přípravy obce při zajišťování připravenosti obce na řešení mimořádných událostí a krizových situací. Cílem práce je objasnit důležitost zpracování dokumentace obce k řešení mimořádných událostí a krizových situací. Při vzniku mimořádné události nebo krizové situace se orgány obce musí zabývat řešením situace z důvodu zajištění ochrany životů a zdraví občanů, majetku a životního prostředí. Orgány obce se také mohou podílet na provedení záchranných a likvidačních pracích. Z těchto důvodů je proto velmi důležité realizovat přípravu obce na tyto situace. K tomu je zcela nezbytné zpracovat krizovou dokumentaci obce, podle které by orgány obce řešily na území obce mimořádné události a krizové situace s cílem zajistit ochranu obyvatel obce a minimalizovat jejich následky. Problematika zajišťování připravenosti obce na řešení mimořádných událostí a krizových situací je v současné době řešena právními normami. Ale orgány krizového řízení na úrovni obce s rozšířenou působností a ani kraje dosud nevydaly žádné úkoly obcím ke zpracování plánu na řešení mimořádných událostí a krizových situací. V první části práce se zabývám legislativou v oblasti krizového řízení, ochranou obyvatelstva a bezpečnostním systémem České republiky. Dále popisuji působnost jednotlivých orgánů obce v oblasti krizového řízení a jednotlivé plány, které jsou nezbytné pro ochranu obyvatelstva a objasňují vlastní krizovou dokumentaci obce. Nejdůležitější částí mé práce je analýza současné situace orgánu krizového řízení na úrovni obce, tedy na nejnižším stupni výkonu státní správy v přenesené působnosti, a zpracování návrhu uceleného dokumentu - krizové dokumentace obce. Výsledkem práce je možný vzor zpracování krizové dokumentace obce.
The content and progress of critical documentation of the village - a necessary part of preparing communities to deal with emergencies and crisis situations.
Keywords: Krizová dokumentace obce; krizové řízení; zpracování plánů; připravenost obce; obsah krizové dokumentace.; Emergency and crisis documentation of a municipality; emergency and crisis management; making plans; municipality preparedness; contents of an emergency and crisis documentation.