Itálie očima českých autorů: Čapkovy Italské listy (1923), Kalistův Italský skicář (1928) a Werichovy Italské prázdniny (1960) - Koubová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je představit tři variace italských cestopisů Italské listy, Italský skicář a Italské prázdniny. Po úvodu a medailonech autorů následuje stěžejní část práce, jejíž kapitoly jsou zaměřené na rozbory jednotlivých děl z hlediska obsahového, žánrového, kompozičního a výrazového a jejich komparaci. Na základě tohoto se práce zároveň snaží objasnit vztah jednotlivých autorů k italské kultuře a společnosti.
Italy seen by Czech writers: Italské listy by Karel Čapek/1923/, Italský skicář by Zdeněk Kalista /1928/ and Italské prázdniny by Jan Werich / 1960/)
Keywords: Italský cestopis; rozbor a komparace; vztah k Itálii; Čapkovy Italské listy; Kalistův Italský skicář; Werichovy Italské prázdniny; Italian book of travels; analysis and comparison; relation to Italy; Italské listy by Čapek; Italský skicář by Kalista; Italské prázdniny by Werich