Informovanost veřejnosti o rezistenci mikroorganismů k antibiotikům - Ševčíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá rezistencí mikroorganismů k antibiotikům a informovaností veřejnosti o této problematice. Cílem práce bylo zjistit jaká je informovanost veřejnosti o dané problematice a jaké znalosti veřejnost má o možnostech prevence vzniku a šíření rezistentních mikroorganismů. Byly stanoveny 3 nosné hypotézy: Hypotéza č. 1: Veřejnost nemá hlubší znalosti o léčbě antibiotiky. Hypotéza č. 2: Veřejnost bude ve většině případů získávat informace o antibiotické léčbě od lékaře. Hypotéza č. 3: Většina veřejnosti si neuvědomuje, že může přispět racionálním užíváním antibiotik k předcházení vzniku antibiotické rezistence. K dosažení stanovených cílů diplomové práce byla využita kvantitativní metoda šetření. Sběr dat probíhal anonymním dotazníkovým šetřením u veřejné populace pomocí internetového serveru Click4Survey.cz a distribucí papírových dotazníků ve FN Plzeň. Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny na základě statistického zpracování dat v Microsoft Office Excel 2007 a k ověření hypotéz byl použit Chí-kvadrát test nezávislosti v kontingenční tabulce a test relativní četnosti. Na základě vyhodnocení výsledků bylo zjištěno, že mezi skupinami respondentů v závislosti na tom, zda vyplnili dotazník na internetu, nebo tištěný dotazník v nemocnici jsou zásadní statistické rozdíly ve znalostech a informovanosti o problematice. Proto jsem byla nucena dále posuzovat tyto dvě skupiny zvlášť. Antibiotická rezistence je v dnešní době velmi významným medicínským problémem. Hlavní příčinou je nedůsledné užívání nebo nadužívání antibiotik jak v humánní tak i veterinární medicíně, ale také nedostatečná informovanost o rozsahu problému a důsledcích antibiotické rezistence. Z tohoto důvodu jsem si vybrala tuto problematiku jako téma pro mojí diplomovou práci, abych upozornila na rizika antibiotické rezistence a poskytla informace především laické veřejnosti.
Public awareness of microorganisms resistance to antibiotics
Keywords: antibiotika; rezistence; veřejnost; antibiotická politika; bakterie; infekce; antibiotics; resistance; the public; antibiotic policy; bacteria; infection