Naplňování rolí sester při poskytování domácí péče - Jelínková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá problematikou naplňování rolí sester při poskytování domácí péče. Práce definuje pojem domácí péče, právní normy, které upravují poskytování domácí péče, charakterizuje pojetí multidisciplinárního týmu a také popisuje jednotlivé formy domácí péče. Dále rozebírá významy jednotlivých rolí a nastiňuje, jak vypadá naplňování těchto rolí právě v domácí péči. Cílem práce bylo zjistit, jak sestry vnímají svoje role při poskytování domácí péče, dále jak vnímají jejich naplňování a posledním zkoumaným cílem bylo zmapovat, v čem vidí sestry možnosti pro zkvalitnění poskytované péče. Výzkumné šetření probíhalo metodou polostrukturovaných rozhovorů, kterého se zúčastnilo celkem 10 sester, z nichž 4 byly z domácí zdravotní péče a 6 z domácí paliativní péče. Výzkum byl realizován od února do března roku 2023. Metoda tužka - papír byla použita pro kategorizaci výsledků, přičemž bylo vytvořeno 8 kategorií a 7 podkategorií. Otázky v polostrukturovaném rozhovoru se zabývaly popisem náplně jednotlivých šesti rolí, bariérami a podmínkami pro jejich naplňování, dále vysvětlení, jaká je míra rozhodování v nezávislé a součinné péči a v neposlední řadě se věnovaly možnostem pro zkvalitnění péče. Z výzkumu vyplynulo, že sledovaným sestrám chybí informace ohledně názvů jednotlivých rolí. Role, na které jsme se zaměřili, sestry popisovaly spíše jako jednotlivé činnosti, které daná role zahrnuje, například roli edukátorky vnímaly jako oblasti, ve kterých nejčastěji edukují, nikoliv jako proces učení. Možnosti pro zkvalitnění péče spatřují sestry především ve vzdělávání. Jako podmínky pro realizaci rolí většina sester uvedla v dostatečném naplnění počtu personálu. Bariéry, které brání sestrám efektivně naplňovat jejich role, jsou zejména v nespolupráci pacienta nebo i rodinných příslušníků. Míru rozhodování sester o péči sestry charakterizovaly tak, že musí být vždy v rámci jejich kompetencí, a že je závislá na dohodě s daným pacientem.
Fulfing nurses' roles in home care
Keywords: Domácí péče; komunitní péče; multidisciplinární tým; ošetřovatelská péče; role sestry; vzdělávání; Home care; community care; multidisciplinary team; nursing; role of the nurse; education