Íránská revoluce v letech 1979-1989 - Jiroušková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o íránské revoluci v letech 1979-1989. Je rozdělena do sedmi částí. V prvních dvou kapitolách popisuji příčiny revoluce a životopis ájatolláha Chomejního. Třetí část se zabývá vnitropolitickým vývojem a vznikem nové ústavy. Dále pojednávám o šíitském duchovenstvu, kde zmiňuji i stále platnou fatwu na Salmana Rushdieho. Pátá část je zaměřena na průběh osmileté irácko-íránské války. V šesté části poukazuji na hnutí Hizbulláh a šíitskou opozici v Iráku za vlády Saddáma Husajna. Poslední část práce je věnována zhodnocení a výsledkům íránské revoluce.
Iranian Revolution in Years 1979-1989
Keywords: íránská revoluce; islám; ájatolláh Chomejní; irácko-íránská válka; šíitské duchovenstvo; sebevražedné útoky; iranian revolution; islam; ajatollah Chomejni; iran-iraq war; shiites clergy; suicide attacks