Téma: Technické památky regionu a jejich využití ve výuce na 1. stupni ZŠ - Koudelková, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá tématem "Technické památky regionu a jejich využití ve výuce na 1. stupni ZŠ". V teoretické části definuji pojem "technická gramotnost" a "technická památka" se zaměřením na aktivizující metody využívané na 1. stupni ZŠ v soulady s RVP ZV. Velká část je věnována projektové výuce a exkurzi, která je klíčovou součástí závěrečné práce. Dále jsou zde popsány vybrané technické památky Jihlavské podzemí, Větrný mlýn v Třebíči, Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích a Železniční trať Moravské Budějovice - Jemnice. Praktická část obsahuje návrhy na projekty, jejichž součástí je exkurze a pracovní listy. Cílem diplomové práce je provedení navrhovaných exkurzí a jejich následné zhodnocení.
Topic: Technical monuments in the region and their use in teaching at first grade of primary schools
Keywords: technická památka; technická gramotnost; technická výchova; technika; exkurze; projekt; technical monument; technical literacy; technical education; technology; excursion; project