Změny chemicko-fyzikálních parametrů vybraných přítoků údolní nádrže Orlík - Zelenková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce se zabývá zjištěním koncentrací rozpuštěných látek ve vodě a sezónními změnami chemismu povrchových vod vybraných přítoků do vodní nádrže Orlík. V průběhu jedné sezóny (listopad 2014 - listopad 2015) byly odebírány v pravidelných měsíčních intervalech vzorky vody a analyzovány v laboratoři. Práce se zaměřuje především na podchycení změn koncentrací fosforečnanů a dusičnanů. Z vyhodnocených výsledků vyplývá, že naměřené koncentrace látek na sledovaných lokalitách odpovídají běžně měřeným údajům v oblasti. Koncentrace NO3-N zde mají své vrcholy v zimním až časně jarním období, dochází tedy k sezónním změnám, rozdíly mezi lokalitami nebyly statisticky prokázány. U parametru PO4-P na lokalitách pod rybniční soustavou žádné významné rozdíly nebyly statisticky prokázány. Hodnoty koncentrací PO4-P nejsou primárně spojovány se zemědělskou činností, ale spíše s bodovými zdroji vyskytujícími se v povodí. Testováním rozdílnosti kvality vody nad a pod rybníky se došlo k závěru, že na sledovaných lokalitách nemělo rybniční hospodaření v sezóně 2015 vliv na kvalitu vody, resp. zatížení vodní nádrže Orlík dusíkem a fosforem
Changes in physico-chemical parameters of the Orlik reservoir selected tributaries
Keywords: vodní nádrž Orlík; dusičnany; fosforečnany; antropogenní faktor; povrchová voda; eutrofizace; rybniční hospodaření; Orlík water reservoir; nitrates; phosphates; anthropogenic factor; surface waters; eutrophication; pond management