Fyzioterapeutické postupy u pacientů po rekonstrukci rotátorové manžety - Chadtová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ruptur rotátorové manžety, konkrétně je zaměřená na následnou fyzioterapii u osob, které podstoupily chirurgickou léčbu (rekonstrukci rotátorové manžety).Teoretická část popisuje anatomii a funkci ramenního pletence, zaměřuje se na úlohu rotátorové manžety. Teoretická část této práce se dále věnuje etiologii, příznakům a výskytu ruptur, jejich diagnostice a následné léčbě. V neposlední řadě je zde popsán pooperační fyzioterapeutický postup. Praktická část práce se zabývá kazuistikami tří pacientů, kteří podstoupili chirurgickou rekonstrukci rotátorové manžety. Cílem této bakalářské práce bylo navržení a aplikace vhodného fyzioterapeutického postupu po rekonstrukci rotátorové manžety. Dalším cílem bylo přizpůsobit terapeutickou jednotku podle způsobu časté zátěže horní končetiny tak, aby nedocházelo k zafixování chybných pohybových stereotypů. Posledním cílem bylo zhodnotit možnost návratu do pracovní zátěže a k běžným typům denních aktivit podle časového odstupu od operace.
Physiothrapeutic processes for a patient after rotator cuff repair
Keywords: rotátorová manžeta; ruptura; ramenní pletenec; svaly; léčba; rekonstrukce; rotator cuff; tear; shoulder girdle; muscles; treatment; repair