Orgány družstva - Šochmanová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Družstvo je společenství založené na principu otevřenosti členství. Primárně se zaměřuje na vzájemnou podporu svých členů, až v druhé řadě na podnikání. Družstva jsou nyní upravena v Novém občanském zákoníku a Zákoně o obchodních korporacích, které vešly v účinnost 1. ledna 2014. Cílem je vymezení pojmů družstvo, především jeho organizační struktury. Orgány družstva zahrnují členskou schůzi, představenstvo, kontrolní komisi a v neposlední řadě také orgány tzv. malého družstva. Dalším cílem je poukázat na změny, které v této oblasti přinesl nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, a jak se družstva k těmto legislativním změnám postavila a vypořádala se s nimi. Dále také představení sociálního a bytového družstva dle současné právní úpravy. Základem pro praktický výzkum bylo studium odborné literatury a příslušných právních předpisů týkající se družstev a jejich orgánů. Výzkum se zaměřuje na porovnání stanov zemědělských družstev z Jihočeského kraje za pomoci dotazníkového šetření. Hlavní výsledky mého výzkumu jsou následující, družstva stále tvoří nedělitelný fond či jiný rezervní fond, i když už není povinný. Je to z důvodu mimořádných výdajů nebo pro případ krytí ztráty. Vzhledem k nově zvýšené odpovědnosti členů představenstva byla předpokládána změna počtu a struktury členů. Družstva tuto situaci vyřešila tím, že pro své zaměstnance nechala sjednat pojištění odpovědnosti členů statutárních orgánů.
The Bodies of Cooperative
Keywords: družstvo; členská schůze; představenstvo; kontrolní komise; Cooperative; assembly; board; control committee