Náboženství jako součást školní edukace v různých zemích Evropy - Skoková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce v první části teoreticky popisuje stav náboženské situace v Evropě, zabývá se historií postupné sekularizace Evropy, sociologicky popisuje současný stav společnosti vzhledem k náboženství. Závěr první části podává shrnutí teoretických poznatků o náboženské situaci v Evropě v souvislosti s výukou náboženství. Druhá část práce se zabývá výukou náboženství v jednotlivých evropských státech. Základem druhé části je empirická studie ze šestnácti evropských zemí H.G. Ziebertze: "How Teachers in Europe Teach Religion". Práce předkládá výsledky studie a zpracovává je do obecných závěrů. Podrobněji se zabývá problematikou současné české situace výuky náboženství ve vztahu k celkovému společenskému klimatu.
Religion as Part of School Education in Various European Countries
Keywords: sekularizace; pluralitní společnost; náboženská situace; globalizace a individualizace náboženství; kulturní pluralita; výuka náboženství; metody vyučování náboženství; vyučování v náboženství; vyučování z náboženství; vyučování o náboženství; Key Words: secularisation; pluralist society; religious situation; globalisation and individualisation of religion; cultural plurality; teaching religion; methods of teaching religion; teaching in religion; teaching from religion; teaching about religion