Koncentrace hormonů štítné žlázy v krevní plazmě dojnic - Křížová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením vlivu různého množství a formy jódu v krmné dávce dojených krav na koncentraci hormonů štítné žlázy v krevní plazmě. Jód byl podáván v anorganické (Vitamix S7+) a organické (UNI-SATURAN J) formě. Pokus probíhal na dojnicích stáda Červeného strakatého skotu v převodném křížení do plemene Holštýn v zájmovém chovu v okrese Klatovy. Průměrná koncentrace thyroxinu (TT4) před pokusem byla 50,91?12,96 nmol?l-1 a trijódthyroninu (TT3) 1,60?0,53 nmol?l-1. Volné formy hormonů vykazovaly koncentraci: FT4 1,09?0,06 pmol?l-1 a FT3 2,5?0,08 pmol?l-1. Výraznější odchylky prokazovaly volné formy hormonů, zejména v souvislosti s příjmem organického jódu.
Thyroid hormones in blood plasma of dairy cows
Keywords: Hormony; štítná žláza; jód; krev; dojnice; trijóthyronin; thyroxin; Hormones; thyroid gland; iodine; blood; dairy cow; trijodthyronine; thyroxine