Poranění ruky - postavení jednotlivých zobrazovacích metod v diagnostice - Mattanelli, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá poraněními ruky a jejich diagnostikou zobrazovacími metodami z pohledu činnosti radiologického asistenta. Věnuje se oblasti karpálních a metakarpálních kostí a falang. Cílem práce je ukázat postupy a rozsah činností radiologického asistenta při diagnostických výkonech poranění ruky a popsat možnosti jednotlivých diagnostických modalit pro detailní zhodnocení a charakteristiku stavu spojených s poraněním ruky. Nedílnou součástí je pracovní hypotéza nutných rozdílů v přístupu radiologického asistenta k nemocným různých věkových skupin.
Hand injuries - The position of imaging methods in their diagnostics
Keywords: rtg vyšetření; CT vyšetření; MRI vyšetření; Herbertův šroub; Kirschnerovy dráty; Karpus; Metakarpus; Falangy; skiagraphy; computed tomography; magnetic resonance imaging; Herbert screw; Kirschner wires; carpal bones; metacarpal bones; phalanges