Trestná činnost mladistvých - Michalcová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce svým tématem reaguje na aktuální problematiku trestné činnosti mládeže. Cílem práce je provést analýzu statistických podkladů Policie České republiky a zmapovat zachycenou trestnou činnost dětí a mládeže. Rozčlenit ji a srovnat podle vybraných druhů kriminality na území Jihočeského kraje a v České republice, a to za období let 2009 - 2019. Posoudit, zda má vzrůstající nebo naopak klesající tendenci. V teoretické části pak popsat pojmy nezletilí, mladiství a trestní odpovědnost mladistvých z pohledu trestního práva, stejně jako základní právní normy upravující tuto oblast. Dále nastínit základní pohled na trestní odpovědnost mladistvých z pohledu psychologie osobnosti a jak se tento pohled projevuje v trestním právu.
Juvenile Criminal Offences
Keywords: trestná činnost mládeže dětí a mládeže; nezletilý; mladistvý; trestní právo; právní normy; trestní zodpovědnost.; juvenile delinquency; children and juveniles; juveniles; criminal law; legal norms; criminal liability Entered.