Laboratorní diagnostika infekcí způsobených Campylobacter spp. - Mrkvičková, Renáta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou bakteriálních druhů Campylobacter spp., zahrnující jejich rozšíření a zvyšující se rezistenci k antibiotikům. Dále se zabývá prevencí kampylobakteriózy, diagnostikou a identifikací jednotlivých druhů této bakterie. Teoretická část se věnuje obecné charakteristice rodu Campylobacter, zdrojům a přenosu infekce a možnostem prevence. Součástí tohoto oddílu jsou metody identifikace a diagnostiky kampylobakterů, které se používají na Pracovišti bakteriologie Nemocnice České Budějovice, a.s. Praktická část obsahuje statistické zhodnocení sezónního výskytu infekce, způsobené Campylobacter spp.; porovnání výskytu v rámci pohlaví; porovnání výskytu u různých věkových skupin; a zhodnocení antibiotických profilů bakteriálních kmenů, zachycených v období mezi roky 2013-2014 v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Laboratory diagnosis of infections caused by Campylobacter spp.
Keywords: Campylobacter spp.; rezistence k antibiotikům; alimentární nákaza; Campylobacter spp.; resistence to antibiotics; foodborn disease