Využití lidové písně z hlediska hudebního žánru na ZŠ - Krajícová, Monika (Jihočeská univerzita, 2008)
ANOTACE : Moje diplomová práce se zabývá využitím lidové písně z hlediska hudebního žánru na ZŠ. Cílem bylo přiblížit dětem lidovou píseň pomocí hudebního žánru, zjistit, zda mohou vnímat i jiné způsoby zpracování lidové písně, než jim poskytuje velká řada médií a hodnotit je. Také jsem se snažila zjistit, jaké druhy hudby se dětem líbí a podle toho pak zpracovat vlastní interpretaci. Jako metodu výzkumu jsem si zvolila pozorování a rozhovor, který jsem prováděla ve školní družině a Domě dětí a mládeže v Jindřichově Hradci. Závěrem vyplynulo, že děti jsou schopny přijímat i jiné druhy hudby než médijní, a že se rádi učí lidové písně pomocí různých žánrů, nejraději při vlastním zapojení do hudební činnosti.
The improvement of folksong from music genre point of view on primary school.
Keywords: hudební žánr; lidová píseň; interpret; music genre; folksong; interpret