Mateřství v pozdějším věku - Rosecká, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce pojednává o mateřství v pozdějším věku. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část vymezuje pojmy rodina a výchova, nahlíží na fenomén pozdního mateřství a důvody k odložení mateřství. Zajímá se také o vývoj věku matek prvorodiček a trendy mateřství a rodičovství. Praktická část ukazuje, jaké jsou postoje a zkušenosti matek, které rodily první dítě po 37. roce. Cílem práce je zmapování důvodů k odložení mateřství, prvotních zkušeností s mateřstvím, postoje k načasování mateřství a postojů ohledně výchovy dětí. Bylo zjištěno, že k založení rodiny je pro ženy důležitý vhodný partner, kariérní a materiální zabezpečení. Ohledně načasování mateřství se ukázalo, že ženy si zpětně přejí, aby měli dítě dříve. Ve výchově je pro ně nejdůležitější, aby potomek byl slušný a asertivní.
The Motherhood in higher age
Keywords: pozdní mateřství; narození dítěte; výchova; rodina; motherhood in higher age; birth of a child; child upbringing; family