Systém řízení, financování a kontroly vybrané střední školy - Poláková, Miluše (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je charakterizovat vývoj středního školství v České republice, specifikovat způsoby financování a hospodaření se svěřenými prostředky a následný vnitřní a vnější kontrolní systém s aplikací teoretických východisek na střední školu, která vznikla roku 2007 sloučením dvou SOU. Pro analýzu finančního hospodaření jsou k dispozici výkazy rozvahy a zisku a ztráty za jednotlivé roky 2005 - 2009. Největší podíl výnosů příspěvkových organizací tvořily dotace. Nejvýznamnější formou samofinancování škol byly tržby z prodeje služeb. Ve sledovaném období byly organizace soběstačné, současně je lze hodnotit jako likvidní se standardní finanční situací. Organizace B vykazovala lepší výsledky, proto lze vyvodit závěr, že spojení prospělo především organizaci A, ke které se druhá organizace připojila.
The system management, financing and control of selected high school
Keywords: Vdělání; financování; hospodaření; education; financing; economy