Nové trendy v práci se seniory v domově důchodců - Marešová, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá zaváděním nových trendů do práce se seniory v rezidenčních službách. Postavení starých lidí se v posledních sto letech výrazně změnilo vlivem politicko-kulturních změn ve společnosti a hrozí riziko vyloučení této skupiny obyvatel z důvodu stáří, ztráty kompetencí a schopností. V teoretické části jsou zmapovány proměny péče o staré lidi v průběhu minulých staletí nejen v Čechách, ale i v některých dalších státech Evropy a změny, které v těchto zemích nastaly v posledních letech. Praktická část zjišťuje, jak tyto změny přijímají lidé ve věkové kategorii 65 - 90 let, žijící v domově důchodců v malé vesničce na Vysočině, vzdáleni od rodin, infrastruktury a běžného ruchu života.Záměrem bakalářské práce je posouzení úspěšnosti nových trendů v práci se starými lidmi v tomto typu zařízení ve vztahu zlepšení kvality jejich života.
New Trends in Work with Seniors in Home for the Elderly
Keywords: trendy; senior; klient; uživatel; rezidenční služby; standardy kvality sociálních služeb.; Keywords: trends; senior; client; user; residential facilities services; social services quality standards.