Zvláštnosti v přístupu radiologického asistenta k vyšetřování seniorů - Házová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce by měla čtenáře seznámit s problematikou, která se týká radiologického pracovníka ve vztahu k seniorům. Název bakalářské práce je Zvláštnosti v přístupu radiologického asistenta k vyšetřování seniorů. Především jsem se zaměřila na potřebu diagnostických zobrazovacích metod u geriatrických pacientů. Tato vyšetření jsou pro geriatrické pacienty velmi důležitá a přínosná v odhalení včasné a přesné diagnózy. Nejsou pro pacienta nijak náročná a zatěžující. V teoretické části jsem se zaměřila poměrně detailním rozborem života seniora v České republice, chováním geriatrického pacienta a jeho psychologickým vývojem. Jedna z kapitol je také věnována digitálním zobrazovacím metodám, obecnému nebezpečí a kontrastním látkám. Jelikož mezi lidmi koluje informace o škodlivosti těchto vyšetření, malou část jsem věnovala radiační ochraně. Také se stává, že i personál bývá při vyšetřeních neochoten, špatně zachází s pacientem, nebo ho správně nepoučí. Proto jsem uvedla příklady správného a špatného chování v nemocnicích. Klient seniorského věku potřebuje speciální péči, která se stává pro mnoho lidí problémem. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo sestavení tabulky geriatrických pacientů soukromého interního oddělení. V tabulce jsou uvedeny iniciály pacienta, pohlaví, věk, základní diagnóza, druh diagnostické zobrazovací metody, pojišťovna, cena za metodu, a celková cena. Získané výsledky prokázaly, že velká část této populace využívá diagnostických zobrazovacích metod. Nejvíce je využívána metoda klasické skiagrafie, která není náročná pro pacienty. Klasická skiagrafie, pacientům spíše známo jako snímkování, je ve střední Evropě používaná od 2. poloviny 90.let 20.století a proto nebylo překvapením, že informovanost pacientů je na velmi dobré úrovni.
Differentiations in the approach of a radiology assistent to examinations of seniors
Keywords: Klient; Geriatrie; Gerontopsychologie; Angiografie Počítačová tomografie; Kontrastní látky; Client; Geriatrics; Gerontopsychology; Angiography; Computer tomography; Contrast agents