Variabilita znaků lineárního popisu chladnokrevných koní v ČR. - Rybníčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Variabilita znaků lineárního popisu chladnokrevných koní v ČR Cílem práce bylo porovnat chladnokrevná plemena koní chovaná v ČR z hlediska variability utváření zevnějšku a zjistit, jestli se od sebe sledovaná plemena odlišují. Jednalo se o plemena: českomoravský belgický kůň (ČMB), norický (N) a slezský norický kůň (SN). Vzhledem k tomu, že tato plemena vznikala na rozdílném genetickém základu a v odlišných podmínkách, předpokládá se, že mezi nimi bude rozdíl v utváření tělesných znaků. Výsledky ukázaly, že mezi chladnokrevnými plemeny je statisticky vysoce významný rozdíl v těchto znacích: kohoutková výška měřená páskou (KVP), obvod holeně, typ, rámec, délka krku, nasazení krku, délka kohoutku, délka hřbetu, délka beder, délka zádě, sklon zádě, šířka těla, lopatka, postoj zadních končetin, prostornost kroku. Například výrazný rozdíl mezi plemeny byl zjištěn v KVP, kterou má nejmenší SN a odlišuje se tím od ostatních dvou plemen. Dále se liší ČMB, který má nejmenší obvod holeně, a tím se odlišuje od N a SN. SN má nejdelší tělesný rámec a nejmenší obvodu hrudi ze sledovaných plemen. V porovnání s N a SN byl nejvýše nasazený a nejkratší krk zjištěn u ČMB. Nejdelší hřbet byl v průměru vyhodnocen u SN a nejkratší u ČMB. Nejlepší hodnocení prostornosti kroku má SN. Sledované byly také korelace mezi vybranými znaky. Velká míra těsnosti byla zjištěna mezi KVP a KVH u všech tří plemen.
Variability of the linear description of the cold-blooded horses in the Czech Republic
Keywords: chladnokrevník; hodnocení koňského těla; lineární popis; exteriér; českomoravský belgický kůň; norický kůň; slezský norický kůň; cold-bood horse; evaluatin of horses body; linear description; exterior; Czech-Moravian belgian horse; Noriker horse; Selesian noriker horse