Umělé oplodnění pohledem partnerského páru - Hošková, Izabela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vnímáním situace okolo umělého oplodnění partnerským párem. Teoretická část se zabývá informacemi z oblasti neplodnosti, jejího vyšetření a možnostmi léčby, a především psychologickými aspekty, které vyvstávají při léčbě neplodnosti. Výzkumné šetření je založené na kvalitativním výzkumu, při kterém byla využita metoda polostrukturovaného rozhovoru s šesti oslovenými respondenty, kteří podstoupili umělé oplodnění s úspěšným koncem. Tito respondenti byli dotazováni na subjektivní zkušenosti s celým procesem jejich léčby, pohledem na ní a vnímanými vlivy, které měla na jejich život. Výsledky práce zahrnují jednotlivé kazuistiky, které popisují jedinečné příběhy respondentů. Data byla analyzována za použití otevřeného kódování a zpracována formou případových studií. Z výsledků vyplývá, že respondenti považují proces umělého oplodnění jako psychicky náročnou situaci, která ovlivňuje nejenom samotné jedince a jejich život, ale zasahuje i do jejich partnerského vztahu a vnějšího okolí.
In vitro fertilization from the point of view of the couple
Keywords: neplodnost; asistovaná reprodukce; partnerský vztah; zvládání neplodnosti; infertility; assisted reproduction; relationship; infertility experience