Vietnamsko-česky bilingvní adolescenti na EEG - efekt bilingvnosti na kognitivní výhodu - Šimková, Kateřina Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Současným progresivním tématem psychologie jsou aspekty lidské psychiky, rodící se v nejsložitější hmotě, kterou kdy mělo lidstvo možnost sledovat. V mozku. Tato bakalářská práce se stručně zabývá cerebrálními mechanismy neuroplasticity a jejími vlivy na život člověka. Zejména potom na kognitivní výhodu bilingvismu, jež je zkoumána v praktické části prostřednictvím elektroencefalografického měření vietnamsko-česky bilingvních osob při řešení úkolu detekce písmene. Je předpokládáno, že v rámci vlivu bilingvismu na neurální organizaci mozku, budou mít vietnamsko-česky bilingvní probandi kognitivní výhodu v behaviorální části dat. Zároveň z hlediska pozměněné neurální organizace je předpokládáno, že bilingvní budou mít obecně rozdílné hodnoty evokovaných potenciálů v lingvistických oblastech mozku. Výsledná analýza potvrzuje uvedené neurální rozdíly. Hypotézy o behaviorální výhodě byly ovšem falzifikovány.
Vietnamese-Czech bilingual adolescents on EEG - bilingual effect on cognitive advantage
Keywords: neuropsychologie; psychologie; psycholingvistika; biligvnismus; bilingvní výhoda; exekutivní funkce; elektroencefalograf; EEG; evokované potenciály; ERP; neuropsychology; psychology; psycholinguistics; bilingualism; bilingual advantage; executive functions; electroencephalograph; EEG; event-related potentials; ERP