Péče o zraněné válečné veterány v České republice - Ježek, Milan (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá péčí o zraněné válečné veterány v České republice. V první kapitole je definován pojem "válečný veterán", a je zde popsáno, kdo a na základě jakého zákona se válečným veteránem stává. Dále je zde představeno základní rozdělení válečných veteránů, jejich počty a jejich potřeby. Ve druhé kapitole je popsán současný systém péče o válečné veterány. Jsou zde uvedeny zákony a hlavní dokumenty Ministerstva obrany, které je zodpovědné za péči o válečné veterány. Ve třetí kapitole je dále rozepsána činnost Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany jako řídícího prvku péče o válečné veterány. Čtvrtá kapitola se věnuje mimorezortním organizacím, které se zabývají péčí o válečné veterány. Třetí a čtvrtá kapitola jsou zásadní pro základní orientaci v současné péči, která je všem válečným veteránům poskytována. Pátá kapitola se zabývá aktuální situací stavu péče o zraněné válečné veterány a zohledňuje rezortní i mimorezortní vstupy do této problematiky. V poslední kapitole je vyhodnocena současná situace. V závěru jsou popsány zjištění a návrhy pro zlepšení stávajícího stavu péče o zraněné válečné veterány.
Care for Military Veterans in the Czech republic
Keywords: válečný veterán; zraněný válečný veterán; péče o válečné veterány; sociální pracovník; war veteran; wounded war veteran; care for war veterans; social worker