Sekundární prevence sociálně patologických jevů - Vaněčková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
V úvodu své práce se zabývám vysvětlením pojmu sociálně patologické jevy a zařazením tohoto pojmu do sociální patologie, přičemž dále některé tyto významné negativní a nebezpečné jevy ohrožující mládež popisuji. Hlavně se zaměřuji na násilné jevy a závislosti. Následně řeším problém prevence a to jak primární, sekundární tak terciální. Píši hlavně o různých doporučeních a opatřeních, aby k prevenci, a to hlavně té terciální, vůbec nemuselo docházet. Dále se zaměřuji již na prevenci sekundární a to především právě násilných jevů a závislostí. Na závěr se soustřeďuji na Salesiánské středisko mládeže - dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích, kde stručně popisuji aktivity tohoto střediska se zřetelem na to, zda a jak provádí či uskutečňuje právě tu sekundární prevenci, aby nedocházelo ke vzniku či rozšiřování sociálně patologických jevů.
Secondary Prevention of Socially Pathological Phenomena
Keywords: sociální patologie; sociálně patologické jevy; násilí; závislost; prevence; primární; sekundární; terciální; salesiánské středisko mládeže; social pathology; socially pathological phenomena; violence; dependence; prevention; primary; secondary; tertiary; salesian youth centre