Aplikace principů připraveného prostředí podle M. Montessori v podmínkách základní školy praktické - Benediktová, Erika (Jihočeská univerzita, 2016)
Úvodní část práce seznamuje se základními oblastmi a principy pedagogického systému Montessori s důrazem na princip připraveného prostředí. Další část je věnována příkladům vytvořeného připraveného prostředí v odborné literatuře a v navštívené škole. Závěrečná část pojednává o aplikaci principů připraveného prostředí při vzdělávání žáků se speciálními edukačními a seberealizačními potřebami na příkladu vlastní pedagogické práce. Přílohu tvoří soubor používaného didaktického materiálu.
Application of prepared enviroment principles by Maria Montessori at primary school for children with mild intellectual disabilities
Keywords: pedagogický systém Montessori; připravené prostředí; cvičení praktického života; senzorická výchova; jazyková výchova; matematika; kosmická výchova; práce s chybou; polarizace pozornosti; absorbující mysl; harmonizace; izolace jedné vlastnosti; třístupňová lekce; dítě se speciálními potřebami; Montessori educadion; prepared environment; practical life exercises; sensorial work; language; arithmetic; cosmic education; control of error; normalization; isolation of quality; the three-period lesson; child with special needs