Příprava pacienta před aplikací kontrastní látky i.v. ve vztahu k prevenci renálního selhání - Pucholtová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma bakalářské práce je příprava pacienta před aplikací kontrastní látky intravenózně ve vztahu k prevenci renálního selhání. Teoretická část se zabývá anatomií a fyziologií ledvin, poskytuje informace o kontrastních látkách jejich vlastnostech, použití a nežádoucích účincích. Závěr teoretické části popisuje kontrastní látkou indukovanou nefropatii. V praktické části jsem se zaměřila na cíl práce, kterým bylo zjistit jaký je výskyt kontrastní nefropatie u jedinců s normální hladinou kreatininu v závislosti na množství podané kontrastní látky a na přípravě pacienta. Data jsem získala z nemocničního informačního systému Masarykovy nemocnice Rakovník. Databáze obsahovala soubor hospitalizovaných pacientů v letech 2009 - 2011, u nichž bylo provedeno CT vyšetření spojené s aplikací jodové kontrastní látky. Součástí databáze byly osobní údaje pacientů, provedené vyšetření, typ a množství podané kontrastní látky a hodnoty kreatininu. Jelikož hodnoty kreatininu nebyly dostupné u všech pacientů, konečná databáze byla vytvořena z 938 pacientů s výchozí normální hladinou kreatininu před vyšetřením za niž je považována hladina méně < 130 mmol/l. Výsledný soubor pacientů byl analyzován dle stanoveného cíle práce a statisticky zpracován. Hypotéza práce, že výskyt kontrastní nefropatie u jedinců s normální hladinou kreatininu v závislosti na množství podané kontrastní látky a s vhodnou přípravou pacienta před aplikací jodové kontrastní látky nepřekročí 10 % - byla potvrzena. Ve sledovaném souboru pacientů se prokázal preventivní vliv přípravy pacienta - hydratace. K vyššímu výskytu KN došlo ve skupině pacientů u nichž příprava neproběhla.
Preparation of patient prior to application intravenous of contrast medium in relation to the prevention of renal failure
Keywords: kontrastní látka; kontrastní nefropatie; kreatinin; nefroprotektivní látka; rizikový faktor; hydratace; contrast medium; contrast nephropathy; creatinin; nephroprotective substance; risk factor; hydration