Diakonie v byzantské tradici - Slyvotska, Nataliya (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá pojetím diakonie a službou diákona v byzantské tradici. První část pojednává o diakonii v Novém zákoně. Druhá část je zaměřena na dějinný vývoj Byzantské říše a byzantského obřadu. Paralelně je sledován vývoj diakonie z hlediska charitativního, správního a liturgického, kdy začíná převládat liturgický aspekt diakonie. Třetí část seznamuje s liturgiemi (mšemi) v byzantské tradici se zřetelem k liturgii sv. Jana Zlatoústého. Čtvrtá část analyzuje službu diákona při liturgii sv. Jana Zlatoústého a zdůrazňuje jeho nezastupitelnou úlohu.
Diaconate in the Byzantine tradition
Keywords: diakonie; diákon; služba; charitativní aspekt; správní aspekt; byzantský obřad; liturgie; liturgie sv. Jana Zlatoústého; proskomidie; tradice; diaconate; deacon; service; charitable aspekt; administrative aspekt; Byzantine rite; Liturgy; Liturgy of St. John Chrysostom; Proscomidia (Office of Oblation); tradition