Optimalizace daně z příjmů fyzických osob - Pípalová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomovou práci jsem rozdělila na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. V teoretické části analyzuji možnosti legální optimalizace daně. Praktickou část jsem zpracovala u konkrétního podnikatele, který má příjmy nejen z podnikání, ale také příjmy z pronájmu a příjmy ostatní. V domácnosti s ním žije manželka a dcera, v praktické části proto počítám celkové zatížení domácnosti daní z příjmů ale i pojistným, jehož výše se odvíjí od výše základu daně. V praktické části jsem dospěla celkem k šesti variantám výpočtu daně u této konkrétní domácnosti.
Personal income tax optimization
Keywords: Daň z příjmů; fyzická osoba; příjmy z podnikání; příjmy ze závislé činnosti; příjmy z pronájmu; příjmy ostatní; Income tax; natural person; business activity income; dependent activity income; lease income; other income