Podmínky pro vznik a rozvoj klastru v potravinářském průmyslu v Jihočeském kraji - Řezáčová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce uvádí důležité přínosy pro podnikatelský sektor, které mohou být díky klastrovým iniciativám nastartovány. Klastr je organizační forma propojení dvou a více malých a středních podniků. Podniky vystupují v tomto seskupení jako právně samostatné jednotky v kooperativním relativně stabilním vztahu. Uvnitř klastru lze pozorovat vyšší úroveň kooperace a důvěry, přičemž důvěra a spolupráce se stávají nezbytnou podmínkou k úspěchu celého klastru. Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím silně spjato se zemědělstvím. Z devíti výrobních oborů tohoto odvětví jsou nejvýznamnější a pokrývají téměř 2/3 produkce v ČR (dle tržeb) tyto obory: - výroba ostatních potravinářských výrobků - pekařské a cukrářské výrobky, cukr, cukrovinky aj. - výroba masa a masných výrobků, vč. drůbeže - výroba nápojů V podmínkách Jihočeského kraje je struktura významnosti v rámci odvětví samotného odlišná. Vysoký podíl na ekonomických činnostech v rámci tohoto odvětví mají také tyto obory: - zpracování a konzervování ryb a rybích výrobků, - zpracování mléka, výroba, mlékárenských výrobků a zmrzliny - výroba krmiv Uvedené analýzy byly provedeny z dat poskytnutých Českým statistickým úřadem, a agenturou CzechInvest. Lokalizační koeficient, který vyšel 1,426 tudíž větší než 1 znamená, že zaměstnanost v potravinářském odvětví v regionu je vyšší než průměrná zaměstnanost ve stejném odvětví v České republice. Toto odvětví je tedy pro region významné a je třeba se jím zabývat a rozvíjet ho.
The conditions for formation and development of clusters in the food-processing industry in the South Bohemian region
Keywords: klastr; spolupráce; potravinářský průmysl; Jihočeská kraj; clusters; cooperation; food-processing industry; South Bohemian region