Magnetická orientace norníka rudého (Myodes glareolus) - Nováková, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Schopnost magnetické orientace byla zjištěna již u několika druhů hlodavců, avšak mechanismus jejího vnímání nebyl s přesností určen.Cílem této práce bylo ověřit magnetický smysl u norníka rudého (Myodes glareolus) a pokusit se určit podstatu jeho magnetorecepce v testech prováděných ve tmě při otočení horizontální a obrácení vertikální složky magnetického pole. Spontánní směrová preference v magnetickém poli byla testována v kruhové aréně.
Magnetic orientation in the bank vole (Myodes glareolus)
Keywords: magnetická orientace; norník rudý; magnetorecepce; magnetic orientation; bank vole; magnetoreception