Sexuální asistentky ve veřejném diskurzu - Tichovová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato předkládaná bakalářská práce je zaměřená na postoje diskutujících na internetovém fóru www.idnes.cz k tématu sexuální asistence. Bakalářská práce je rozdělená do dvou částí: teoretické a praktické. Teoretická část pojednává o sexualitě osob s disabilitou a potřebnosti sexuální výchovy, která je stále nedostačující. Dále v ní uvádím definici sexuální asistence a zavedení jejích služeb do České republiky. V praktické části se zabývám popisem metodiky samotného výzkumu, interpretací a prezentací výsledků výzkumného šetření. S ohledem na cíl této bakalářské práce a specifičnost výzkumného souboru byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Jako výzkumnou metodu jsem využila sekundární analýzu dokumentů. Při zkoumání jazykových prostředků diskutujících byly použity prvky diskurzivní analýzy. Cílem této bakalářské práce je analyzovat postoj diskutujících internetového fóra www.idnes.cz ke článkům sexuální asistence. Z výše uvedeného cíle jsem stanovila tyto výzkumné otázky: Je postoj diskutujících k sexuální asistenci negativní? Jsou sexuální asistentky vnímány jako prostitutky? Výzkum k této bakalářské práci probíhal v měsících leden až březen roku 2017. Z internetových stránek www.idnes.cz jsem vybírala příspěvky, které se vyskytovaly pod články sexuální asistence a které byly vhodné pro mé výzkumné šetření a pro naplnění mého cíle. Z výzkumného šetření vyplynulo pět nejčastějších kategorií. Názorově nejsilnější byla kategorie Sexuální asistentky jsou prostitutky. Následovala kategorie Odpůrci, Zastánci, Cenová nedostupnost a Pochybovači. Dalším důležitým poznatkem bylo, že i přes aktuálnost sexuální asistence je povědomí široké veřejnosti nedostatečné a částečně zkreslené chybějícími informacemi, což je do značné míry způsobeno tabuizovaností daného tématu. Práce může být použita jako podklad pro další zkoumání nebo jako zdroj informací pro širokou veřejnost.
Sexual assistants in public discourse
Keywords: sexuální asistence; sexualita; sexuální výchova; osoby s disabilitou; sexual assistance; sexuality; sexual education; disabled persons