Postoje žáků staršího školního věku k výtvarnému umění - Hátlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá postoji žáků staršího školního věku k výtvarnému umění. Práce je rozdělena do dvou částí. V rámci teoretické části je pozornost nejdříve zaměřena na samotného žáka z pohledu vývojové a sociální psychologie. Následující část je věnována postojům z pohledu obecné a sociální psychologie. Dále je řešena problematika vzdělávacích institucí a jejich kurikulárních dokumentů s přihlédnutím na výtvarný obor, zda výstupy předmětu splňují určité cíle vizuální gramotnosti. V teoretické části práce jsou též zmíněny metody, formy a činnosti zprostředkovávání výtvarného umění. Empirická část práce se věnuje výzkumnému šetření otázky: "Jaké jsou postoje žáků staršího školního věku k výtvarnému umění?" Pro zjištění odpovědí je zvolen kvantitativní výzkum kombinující dotazníkovou formu šetření a metodu sémantického diferenciálu.
Attitudes of Pupils Aged 13 to 15 to Visual Arts
Keywords: žák staršího školního věku; postoje; výtvarné umění; vývojová psychologie; sociální psychologie; RVP; kvantitativní výzkum; dotazník; sémantický diferenciál; pupil aged 13 to 15; attitudes; visual arts; developmental psychology; social psychology; Framework Education Programme; quantitative research; questionnaire; semantic differential