Vyhodnocení predačního tlaku na bažantí hnízda v honitbě HS Doudleby - Tesař, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
V honitbě HS Doudleby byl zpracován přehled o výskytu divoké populace bažanta obecného a vývoji jeho početních stavů. Dále byl formou terénního experimentu zjišťován predační tlak na bažantí hnízda pomocí hnízdních atrap. Bylo zjištěno, že divokou populaci bažanta obecného tvoří ve sledované honitbě stabilně přibližně 30 jedinců. Pouze po povodních v roce 2002 došlo k přechodnému poklesu početních stavů na přibližně 7 jedinců a po tuhé zimě 2005/6 došlo opět k poklesu početních stavů o přibližně 10 kusů. Při vyhodnocování predačního tlaku na bažantí snůšky bylo zjištěno, že ze 17 hnízdních atrap bylo 13 zničeno blíže neurčenými predátory.
THE EVALUATION OF PREDATION PRESSURE TO PHEASANT CLUTCHES IN HUNTING DISTRICT HS DOUDLEBY
Keywords: bažant obecný; hnízdo; predátor; pheasan; clutch; predator