Návrh výukového programu o problematice šumavských smrčin - Blažková, Miluše (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na návrh výukového programu o problematice šumavských smrčin. Kvůli zvýšení použitelnosti je program proveditelný nejen v šumavské smrčině, ale i v běžném smrkovém hospodářském lese. Program je určený zejména pro žáky základních škol. Součástí práce je podrobný popis úkolů a aktivit, vyhotovení pracovních listů s poznámkami a návrhy pro lektory. Aktivity jsou koncipovány nejčastěji tak, aby u dětí proběhl přímý kontakt s přírodou. Jsou zde přítomny prvky badatelsky orientovaného vyučování, dále je použitá didaktická hra a skupinová výuka. Část výukového programu byla ověřena v praxi a na základě toho proběhla korekce.
The design of educational program about the problematic of Šumava spruce forests
Keywords: smrčina; výukový program; didaktická hra; ekologická výchova; hospodářský les; spruce forest; educational program; didactic play; ecological education; spruce forest plantation