Vliv práce a pracovní činnosti na sebepojetí mentálně postiženého člověka. - Chmelíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce Vliv práce a pracovní aktivity na sebepojetí mentálně postiženého člověka se zabývá zapojením lidí s mentálním postižením do určité pracovní aktivity, ať již v rámci zaměstnání či pracovní terapie a vlivem této činnosti na vlastní sebepojetí člověka. Práce je zaměřena na popis okolností, které doprovázejí současnou oblast problematiky osob s mentálním postižením a jejich integraci do společnosti v rámci jejich zapojení na pracovní trh. Dále jsou v práci zpracována také oblast sebepojetí a její popis z hlediska humanistické psychologie. Vlastním cílem výzkumné práce je pak zjistit, jaké oblasti života osob s mentálním postižením se nejvíce změnily po jejich nástupu do zaměstnání či po začátku vykonávání pracovní rehabilitace. Jak tyto změny působí na sebepojetí těchto osob. Výzkumná část práce tak přinese přehled nejdůležitějších oblastí změny sebepojetí, které si jednotlivci po nástupu do zaměstnání či pracovní terapie osvojili.
The influence of work and work activities on self concept mentally handicapped person
Keywords: mentální postižení; sebepojetí; sebehodnocení; práce; pracovní aktivita; terapie; integrace; společenský život; samostatnost; nezávislost; společenské uplatnění; mental disability; self-concept; self-esteem; work; work activity; therapy; integration; social life; autonomy; independence; social use