Chemicko-fyzikální parametry povrchových vod říční sítě na Novohradsku. - Bernasová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Obsahem bakalářské práce bylo porovnání chemicko-fyzikálních parametrů povrchových vod říční sítě na Novohradsku. Použita byla data za rok 2014. Jednotlivá odběrová místa se od sebe lišila způsobem hospodaření a typem ekosystému. Sledovány byly parametry, které souvisí s eutrofizací vod: konduktivita, pH, KNK4,5, dusičnany a fosforečnany. Na základě výsledků lze tvrdit, že zemědělsky obhospodařovaná území vykazovala vyšší koncentrace sledovaných látek a vyšší hodnoty parametrů. Největší rozdíly byly zjištěny u konduktivity, kde se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 51,8 mS cm-1 do 164,4 mS cm-1.
Chemical and physical parameters of surface waters of streams in the Novohradsko area.
Keywords: povrchová voda; lesní ekosystémy; zemědělská krajina; eutrofizace; dusičnany; fosforečnany; surface water; forest ecosystems; agricultural landscape; eutrophication; nitrates; phosphates