Ošetřovatelský proces u pacientů podstupující endoskopické vyšetřovací metody. - Forštová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Nezastupitelnou roli v odhalování a následné léčbě nemocí mají v posledních desetiletích endoskopická vyšetření, díky nimž mohou být prohlíženy a kontrolovány patologické změny ve všech dutých orgánech. Cesta k těmto orgánům může být buď fyziologická, nebo uměle vytvořená. Při těchto vyšetřeních je kladen velký důraz na péči, která je poskytována zdravotnickým personálem. Cílem bakalářské práce bylo jednak zjistit, jak jsou pacienti připraveni na vybraná endoskopická vyšetření, jak snášejí přípravu, průběh a péči po vyšetření, dále jaké informace mají pacienti o režimových opatřeních po podstoupení vybraných endoskopií. Dalším cílem bylo také zjistit, jak sestry připravují pacienty na vybrané endoskopie a jaké úkony vykonávají u pacientů během a po vyšetření. Výzkumná část bakalářské práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, přičemž technikou sběru dat byl zvolen polokonstruovaný rozhovor. Předmětem byly dva výzkumné soubory ? pacienti, kteří podstoupili některé z vybraných endoskopických vyšetřovacích metod, a sestry, které pečovaly o pacienty před, během a po vyšetření. Mezi hlavní výsledky, které jsou shrnuty v tabulkách, patřilo získání poznatků o péči, která byla pacientům poskytována, o činnostech sester spojených se správnou přípravou před, během a po vyšetření. Tyto tabulky byly zpracovány na základě kazuistik. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že jsou pacienti z pohledu sester velmi dobře připraveni na vybrané endoskopie, ačkoliv tato vyšetření pro pacienty představují vyšší psychickou zátěž, což se projevuje i na vnímání péče při ošetřovatelském procesu. Ani pacienti ani sestry si nevzpomněli na všechny úkony spojené s přípravou, průběhem a ošetřovatelským procesem po endoskopiích. Lze ale konstatovat, že při ošetřovatelském procesu včetně poučení o režimových opatřeních nebylo nic zanedbáno. Na základě těchto výsledků byla zpracována informační brožura, která by mohla mít významný přínos pro pacienty podstupující vybrané endoskopie ? zejména kolonoskopii, která je nejčastějším endoskopickým vyšetřením. Informační brožura obsahuje informace o vhodné dietě, tzv. bezezbytkové, a výběru potravin, které by měl pacient dodržovat před kolonoskopickým vyšetřením.
Nursing process in patiens undergoing endoscopic examination methods.
Keywords: kolonoskopie; ezofagogastroduodenoskopie; endoskopická retrográdní; cholangiopankreatografie; kapslová endoskopie; sestra; pacient; informovanost; ošetřovatelský proces; komunikace; colonoscopy; ezofagogastroduodenoskopy; endoscopic retrograde cholangiopancreatography; capsule endoscopy; sister; patient; information; nursing process; communication