Rozvod/rozchod rodičů očima adolescentů - Vávra, Roman (Jihočeská univerzita, 2018)
Zpracování tématu rozvodu v teoretické rovině je podloženo odbornou literaturou a dalšími informačními zdroji. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k tématům jako je rodina, funkce rodiny, druhy výchov, činnost OSPOD, činnost soudu, participační právo dítěte apod. Data pro empirickou část jsou získána polostrukturovaným rozhovorem a zpracována kvalitativně. Rozhovory byly prováděny se sedmi adolescenty ve věku od 18-ti do 19-ti let, kteří mají osobní zkušenost s rozvodem/rozchodem rodičů. Cílem práce je získat představu o tom, jak adolescenti zpětně vnímají prožitý rozvod/rozchod rodičů, a to s časovým odstupem 2-5 let. Dle mých zjištění jednoznačně vyplynulo, že rozpad rodiny je pro všechny zúčastněné osoby velmi náročnou životní situací, která s sebou přináší řadu různých změn. O jaké změny se jedná nám říkají tři základní kategorie, které vzešly z analýzy dat (Rodina funkční a dysfunkční, Faktory rozvodové situace, Rychlá ztráta dětství a "dospělácké" smíření).
Divorce/breakup of parents from the point of view of adolescents
Keywords: rodina; rozvod/rozchod; adolescent; informovanost; emoce; ztráta dětství; family; divorce/breakup; adolescent; awareness; emotions; loss of childhood