Volnočasové pohybové a sportovní aktivity v sedlčanském regionu - Kovaříková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním úkolem mé bakalářské práce je zmapování sedlčanského regionu z hlediska volnočasového pohybového a sportovního vyžití. I přesto, že je práce literární rešerší, tudíž nezahrnuje žádný výzkum, je členěná jak do teoretické, tak i praktické části. Rozsáhlejší teoretická část obsahuje seznámení se základními pojmy, jež jsou zásadní pro koncept celé práce. Velký prostor je zde věnovaný pozitivním fyziologickým a psychologickým vlivům pohybu na lidský organismus. Velký význam je také přikládán pohybu jako prevenci a léku v současné době nejrozšířenějších onemocnění tzv. civilizačních. Pokud se práce věnuje kladným aspektům pohybu, nesmí chybět naopak ani problematika jeho nedostatku (hypokineze) a z toho vyplývající negativní psychofyziologické a dokonce i ekonomické následky. Součástí je také shrnutí možných rizik občasných a nárazových vyznavačů sportování. V teoretické části se také okrajově dotýkám tématiky wellness, v porovnání s relativně novým pojmem selfness. V druhé fázi teoretické části se již pomalu dostáváme k jádru tématu, kdy obecné informace o pohybových a sportovních aktivitách střídají přímé informace o středočeském městě Sedlčany. Jde o vymezení a charakteristiku cílové oblasti, historii regionu a počátky tělovýchovné činnosti v této oblasti. V praktické části se věnuji již konkrétním výsledkům monitoringu, respektive aktuální nabídce volnočasových pohybových a sportovních aktivit v sedlčanském regionu. Logicky je zde tedy uvedena charakteristika sportovních areálů, zařízení, klubů a oddílů a nechybí ani seznam pěších a cyklistických tras v cílové oblasti. Dílčím cílem je vytvoření přehledného průvodce s názvem totožným jako téma bakalářské práce. Tento průvodce poskytne nejen aktivním, ale i neaktivním občanům ucelené informace o možnostech pohybového a sportovního vyžití včetně aktuální cenové dostupnosti jednotlivých aktivit v sedlčanském regionu.
Leisure-time sport activities in the region Sedlčany
Keywords: volný čas; pohyb; sport; volnočasové pohybové a sportovní aktivity; zdraví; zdravý životní styl; sportovní zařízení; sedlčanský region; leisure time; movement; sport; leisure-time sport activities; health; health life style; sports facilities; Sedlcany region