Problematika zavedení eutanázie v ČR - Kohoutová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se věnuje problematice zavedení eutanázie v ČR. Teoretická část je rozdělena do pěti kapitol. Charakterizuje pojem eutanázie, její formy, dále paliativní péči a základní argumenty zastánců a odpůrců eutanázie. Zabývá se také praxí eutanázie v Nizozemí a situací v České republice. Praktická část obsahuje analýzu a srovnání názorů a postojů na problematiku eutanázie mezi zdravotnickým personálem pracujícím na LDN v nemocnici České Budějovice a zdravotnickým personálem pracujícím v Hospici sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích.
The problems of the introduction of euthanasia in the Czech republic
Keywords: eutanázie; paliativní péče; zastánci a odpůrci; Nizozemsko; Česká republika; zdravotnický personál nemocnice; zdravotnický personál v hospici; euthanasia; palliative care; advocates and opponents; Netherlands; Czech Republic; hospital staff; hospice staff