K lexikální úrovni žáků 2. stupně ZŠ - Pelikánová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o stavu slovní zásoby žáků šestých a devátých tříd. Cílem bylo zjistit, jak žáci rozumí slovům na periferii slovní zásoby, zejména slovům knižním, archaismům, historismům a poetismům. Práce je koncipována do dvou částí, teoretické a praktické. V první části je podána definice základních pojmů souvisejících s tématem. V praktické části je popsán průběh a výsledky testu, který žáci vyplnili. Na jeho základě se zjistily odpovědi na předem definované výzkumné otázky.
Lexical skills of upper primary school pupils
Keywords: lexikologie; lexikální úroveň; slovní zásoba; periferie slovní zásoby; archaismy; historismy; slova knižní; poetismy; žák základní školy; výzkum; dotazník; lexicology; lexical skills; vocabulary; the periphery of the vocabulary; archaisms; historisms; literary expressions; poetisms; primary school pupil; research; questionnaire