Lokalizace a kvantifikace rybomorky Sphaerospora molnari (Myxozoa) u kapra obecného - Lisnerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na ekonomicky významný druh Sphaerospora molnari, který napadá plůdek kaprovitých ryb. Tato rybomorka je druhem histozoickým, infikuje zejména tkáně a různé mezibuněčné prostory a má výrazné patogenní projevy. V rámci této studie jsme se zabývali lokalizací a kvantifikací jednotlivých stádií rybomorky druhu Sphaerospora molnari u kapra obecného (Cyprinus carpio) v průběhu devítitýdenního infekčního pokusu. Pro kvantifikaci byla využívána kvantitativní PCR (qPCR). Míra infekce byla sledována u vybraných orgánů (kůže, krev, žábry, játra, ledviny a svalovina).
Localization and quantification of Sphaerospora molnari (Myxozoa) in common carp
Keywords: Sphaerospora molnari; Myxozoa; qPCR; průběh infekce; kapr; Sphaerospora molnari; Myxozoa; qPCR; course of infection; carp