Optimalizace spádových obvodů základních škol ve správních obvodech ORP Prachatice a ORP Vimperk - Krinedlová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Okres Prachatice, tvořený správními obvody ORP Prachatice a ORP Vimperk, lze označit v rámci České republiky jako území periferní s úbytkem obyvatelstva. Tyto úbytky jsou zvláště patrné v horské části tohoto okresu. Zmenšování počtu obyvatelstva a dětí školního věku vede k zanikání zdejších základních škol a ke snižování počtu žáků v těchto školách, a také k transformaci plně organizovaných základních škol na školy ne-plně organizované, většinou v podobě škol malotřídních. Diplomová práce sleduje rozmístění základních škol, územní uspořádání jejich školských spádových území, územní rozmístění dětí ve školním věku, dosažitelnost základních škol pomocí školních autobusů a vlaků, bilancuje naplněnost základních škol a jejich tříd, vše s cílem optimalizovat rozmístění těchto škol a jejich školských spádových území. Navíc je v diplomové práci analyzována vybavenost základních škol a jejich urbanistické a stavební charakteristiky. Zvláštní pozornost je věnována základním školám v šumavské části řešeného území, kde jsou hledány možnosti udržení těchto škol i při malém počtu žáků.
Optimizing catchment regions of elementary schools in administrative dictricts Prachatice and Vimperk
Keywords: základní školy; malotřídní školy; školské obvody; městské školy; venkovské školy; rušení škol; Prachatice; Vimperk; elementary schools; small schools; school districts; town schools; rural schools; abolition schools; Prachatice; Vimperk