Kvalita a využití nahých odrůd ovsa - Fišer, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými. Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou. Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata. Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice. Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu.
The quality and use of naked oats
Keywords: Oves nahý; oves pluchatý; nahé odrůdy; chemické složení; kvalita zrna; potravinářské využití; krmné využití; průmyslové využití.; Naked oats; hulled oats; naked varieties; chemical composition; grain quality; grocery utilization; feeding utilization; industry utilization.