Changes in European landscapes. What are driving forces of the changes in European landscapes? - Hrdinová, Amálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Ústecký kraj je jeden z nejproblematičtějších částí České republiky a to jak z pohledu ekonomického, sociálního tak i environmentálního. Zdejší krajina prošla kvůli lidským aktivitám během posledních 200 let dramatickými změnami. Krajina je (spolu)utvářena lidmi a ti se s ní mnohdy identifikují. Tato práce zkoumá regionální/teritoriální identitu v jednom z městeček v tomto neutěšeném kraji, které navíc v minulosti bylo součástí Sudet. Práce mapuje změny ve využívání krajiny člověkem a vliv historie na podobu krajiny a snaží se identifikovat, jak tyto se tyto změny v krajině propsali do mysli místních obyvatel.
Changes in European landscapes. What are driving forces of the changes in European landscapes?
Keywords: Krajina; evropská krajina; regionální identita; Ústecký kraj; Sudety; Landscape; European landscape; regional identity; Ústecký region; Sudeten