Chudoba v názorech mladých - Černá, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Chudoba je velmi komplexní a složitý pojem, a v současné době je považována za jeden z nejvážnějších problémů globalizovaného světa. Chudobu lze chápat jako výraz extrémní nerovnosti, respektive jako distanci určité části populace nejen od bohatých, ale i od celého zbytku populace. V současném světě se nerovnost i chudoba stále generují a roztržka mezi bohatstvím a chudobou narůstá jak v globálním, tak i v národním měřítku. Celá práce byla rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů, jako jsou například: chudoba v globálním pohledu, druhy chudoby, její monitorování a měření, nerovnost, nezaměstnanost, skupiny obyvatelstva ohrožené chudobou a sociálním vyloučením. Rovněž je v této práci popsán vliv sociálních transferů v souvislosti s chudobou. Na základě stanovených hypotéz jsou v teoretické části okrajově zmíněna i klíčová témata, která se týkají životních hodnot a postojů mladých lidí a také rozdílů mezi muži a ženami v oblasti biologické, psychologické a sociální. Cílem práce bylo zjistit percepci chudoby v myšlení mladých lidí. Výzkum byl realizován na vybraných školách pomocí anonymních dotazníků. Každý dotazník obsahoval deset otázek. Výsledky výzkumu jsou uvedeny v praktické části diplomové práce v kapitole ''Výsledky''.
The poverty in opinions of young people
Keywords: Chudoba; mladí lidé; vzdělání; gender; Poverty; young people; education; gender