Výchovné metody používané v salesiánských střediscích mládeže v České Republice - Macák, Libor (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se z pohledu pedagogiky volného času zabývá výchovnými metodami jako centrálním prvkem výchovného procesu a jedním z osobitých prvků práce v salesiánských střediscích mládeže (SaSM). Vychází z kvalitativního výzkumu provedeného formou obsahové analýzy projektových dokumentů osmi vybraných středisek. Úvodní část je věnována vymezení použitých pojmů a teoretickému úvodu do problematiky salesiánských středisek mládeže v ČR a výchovných metod v nich používaných. Druhá část popisuje předmět, metodiku, průběh a výsledky výzkumu. Další tři části představují syntézu poznatků získaných analýzou textů, doplněnou o informace z dalších dokumentů. Podrobně popisují jednotlivé prvky výchovy v SaSM (subjekty, cíle, podmínky, prostředky, organizační formy a me-tody výchovy). Stěžejní pátá část, věnovaná výchovným metodám, si ve svém zá-věru všímá také faktu, že ve zkoumaných dokumentech je výchovným metodám věnována relativně malá pozornost.
Educational Methods Used in Salesian Youth Centres in the Czech Republic
Keywords: pedagogika volného času; salesiánská střediska mládeže; výchovné metody; kvalitativní výzkum; obsahová analýza dokumentů; výchovný proces; výchovný subjekt; cíl výchovy; podmínky výchovy; prostředek výchovy; organizační formy výchovy; leisure studies; Salesian youth centres; educational methods; qualitative research; content analysis of documents; educational process; educational subject; educational objectives; educational conditions; educational means; organisation forms of education