Katolické noviny v letech 1968 -1989 - Šimková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce popisuje na jednotlivých vybraných tématech, jakým způsobem se komunistický režim snažil ovlivňovat pohled na církev jako takovou prostřednictvím Katolických novin. Ve sledovaném období od r. 1968 -1989 na vybraných tématických okruzích ukazuje, jak se měnila nejen politiku státu vůči církvi, ale také vůči Vatikánu. V samostatné kapitole sleduje odraz politické situace v Československu na život biskupů a jak se tato skutečnost promítla na stánky Katolických novin. Všímá si také státem zakládaných a podporovaných tzv. ‚qstátních církevních organizací'' působících na území Československa a jejich vlivu na obsah a kontext Katolických novin. Práce nastiňuje problematiku zasahování státu do života církve.
Journal Katolické noviny between 1968 - 1989
Keywords: Katolická církev; církevní historie 20. stol.; Katolické noviny; církev a stát.; Catholic Church; Church history; Catholic Journal; Church and republic.